Když se řekne biopotravina, většina z nás si hned vybaví něco zdravého a také, úměrně tomu zdraví, drahého. Co to tedy ta biopotravina vlastně je? V čem je lepší biojogurt oproti klasickému? Jak vlastně poznáme, že to co jíme, je „bio“?
Biopotravina je produkt, jehož vznik je přísně legislativně vymezen. Nesmí být vyprodukován s použitím hnojiv minerálního původu, hormonů či pesticidů a v žádném případě nesmí obsahovat jakékoli přidané látky, jako jsou například „éčka“. Označen je logem „bio“ a nápisem „produkt ekologického zemědělství“, přičemž takové logo neboli biozebru smí použít jen ten, kdo pravidelně absolvuje certifikační proces Ministerstva zemědělství (Kontrolu ekologického zemědělství).
V čem jsou tedy biopotraviny lepší než ty „obyčejné“? Lepší je možná v tom, že neobsahuje tolik přidaných látek a pesticidů. Na vzhledu a trvanlivosti ovšem oproti ostatním potravinám většinou ztrácí a o chuti vlastně ani mluvit nemůžeme. Někomu to, co je bio, chutná (mnohdy možná už pro to označení), někomu ne. Posoudit to musí každý spotřebitel sám.
Názory na bio a nebio potraviny se liší člověk od člověka. Někdo na ně nedá dopustit a někdo jim prostě nevěří. Zda jsou biopotraviny opravdu bio a tím pádem zdravější nebo je to jen další z mnoha podvodů a marketingových tahů, nelze zatím s určitostí říct. Jisté ovšem je, že když budeme věřit a své tělo přesvědčíme o tom, že biopotravinami mu prospíváme, určitě mu tím neuškodíme. A to, že nám biozemědělci pomáhají s udržováním krajiny, také popřít nemůžeme.
Doporučujeme:Výkup zemědělské půdy na pozemkyafarmy.cz
Vybavení obchodů
České krepové povlečení
České sedací soupravy
Mezonitě
Amalgám a jeho vlastnosti